U okolini Pržna

U okolini Pržna

Pržno je povezano sa Budvom mini-bus linijom. U sezoni, mini-busevi saobraćaju na svakih 15 minuta, a u polu-sezoni na svakih 30 minuta.

Udaljenost: Budva 7 km; Aerodrom, 15 km; ; Miločer 500m Sveti Stefan 1 Km; Cetinje 25 Km; Bar 29 Km ;
U neposrednoj blizni Pržna nalaze se manastiri Praskvica i Duljevo, park Miločer i grad hotel Sveti Stefan.

Praskvica

Praskvica je jedan od najčuvenijih i najznačajnijih paštrovskih manastira. Osnovana je 1050. godine. Crkva Svete trojice, koja se nalazi u sklopu manastira, pominje se prilikom dolaska kralja Milutina u Kotor, kojom prilikom

praskavica

je on potvrdio svojinu manastira nad selima koja je još njegova majka, kraljica Jelena, poklonila manastiru.

duljevo-small

Duljevo

Severno od Praskvice, na nadmorskoj visini od 450 metara, nalazi se manastir Duljevo. Put od manastira Praskvice do Duljeva, kao i put od Svetog Stefana do Praskvice izgradio je svojim rukama ruski grof Jegor Stroganov kao pokoru. On nikome nije dozvoljavao da mu pomaže u ovom poslu. Tragajući za Grofom, u Praskvicu je došla i Stroganovljeva kćerka koja je, našavši oca, u manastiru živela preobučena u muško odelo kao kaluđer. Tek pred smrt, otkrila je da je žena i Stroganovljeva ćerka.

 

Miločer

Put koji vodi kroz Pržno, odmah po izlasku iz mesta ulazi u čuveni Miločerski park u kome se nalazi bivša letnja rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića. Miločer predstavlja jedan od najlepših parkova i arboretuma na Jadranu. Pošumljen je primorskim četinarima među kojima se ističu kedrovi i čempresi, kao i drugom mediteranskom i suptropskom vegetacijom. U njemu se nalaze i dve čuvene plaže Mala – Kraljičina i Velika – Kraljeva plaža. Šetnjom prored milocermora, koja traje oko 15 minuta, može se stići do Svetog Stefana.

 

Sveti Stefan

Sveti Stefan su osnovali i izgradili pripadnici plemena Paštrovići početkom XV veka. Prema predanju gradić je sagrađen od plena koji su Paštrovići zadobili u ratu sa Turcima pomažući odbranu Kotora. Iz njega su se branili paštrovski junaci prilikom turskih opsada.Danas je to predivan grad-hotel gde se u oko 80 temeljno restauriranih kućica nalazi više od sto luksuznih apartmana, restoran, poslastičarnica, galerija i kockarnica.sveti-stefan

Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *