Pržno – istorijat

Pržno je staro ribarsko mesto nastanjeno još od antičkog doba.

Ono se nalazi u srcu Paštrovića – plemena koje je još od najstarijih vremena imalo svoju autonomiju.
Ispred same Pržnjanske plaže nalaze se tri hridi – Kršici koji stvaraju prijatnu luku zaštićenu od talasa i jakog vetra. Na najvećem od njih nalazi se stara građevina.
Ni najstariji meštani, pa čak ni njihovi dedovi, ne sećaju se da je zgrada bila u upotrebi – ipak, dosta pouzdano se može reći da se radi o stražari kakvih je bilo na skoro svakoj od paštrovskih plaža. One su služile za zaštitu od turskih gusara koji su bili smešteni u Ulcinju udaljenom oko … km. Vođa gusara bio je nadaleko poznati Kilić Alija koji je uspeo da se spase iz čuvene bitke kod Lepanta gde je turska flota pretrpele teške gubitke.

Posle Drugog svetskog rata u Pržnu su se skupljali i letovali poznati slikari kao što su Marko Čelebonović, Milo Milunović, Vuko Radović i pisci kojima je ovo prelepo mesto okruženo planinama i borovom šumom služilo kao inspiracija za likovna i književna dela. Po značaju koji je imalo za ovaj slikarski pravac neodvojiv od prirode kao neiscrpnog izvora stvaralačke energije Pržno bi se moglo nazvati San Tropeom jugoslovenskog impresionizma. Takođe, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih književnika povlačio se u ovo mesto i tu nalazio mir i inspiraciju za pisanje kao što je to radio Lorens Darel na Kipru.
I danas je Pržno ribarsko mesto koje je svoj šarm dopunilo nizom izvanrednih restorana i kafea u ribarskom stilu. Ono nije izgubilo skoro ništa od svoje autentičnosti, tako da tu i danas možete sresti poznate umetnike i boeme, zajedno sa najpoznatijim ličnostima iz šou biznisa, političarima i biznismenima.

Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *